Buku Undang-Undang Kedah sebagai BUKTI rujukkan

Buku Undang-Undang Kedah sebagai BUKTI rujukkan
Inilah MANUSKRIP yang DIBUKUKAN, menjadi rujukkan utama kami, diselanggarakan oleh Maryam Salim, terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka, 2005. Bagi peminat sejarah jangan lupa mendapatkan buku ini (bukan nak kempen, tapi relevan dan BUKTI UTAMA). Segala rahsia dan tembelang penjajah dan sekutunya terbongkar di sini.

Raja Islam Monggol India terakhir

Raja Islam Monggol India terakhir
Kulit buku “The Last Mughal”. lihat naga pada tanda merah

Di Buang ke Burma pd tahun 1857(Klik gambar untuk melihat VIDEO makam baginda di Rangoon, MYANMAR)

Di Buang ke Burma pd tahun 1857(Klik gambar untuk melihat VIDEO makam baginda di Rangoon, MYANMAR)
Empayar Monggol Islam India dijatuhkan oleh Inggeris dan baginda dibuang daerah ke Burma. Inilah satu-satunya gambar terakhir baginda sebelum mangkat dalam buangan. Baca catatan ini, “Finally, many moons later came Abu Zafar Sirajuddin Mohammed Bahadur Shah Zafar (1775-1862), son of Akbar Shah II, last of the Mughal emperors. Zafar’s reign was witness to unrest, British domination and the First War of Independence of 1857. He was nominated as a leader by nationalist forces and captured when the rebellion failed. Sadly, his sons were executed in his presence, and their severed heads presented to him. The British exiled him to Rangoon (now Yangon, Myanmar). With his removal, the Mughal dynasty came to a close. The title Emperor of India was taken by Queen Victoria. Bahadur Shah died in exile on November 7, 1862 and is buried near Shwe Degon Pagoda, Yangon. Scholars believe a number of Mughal emperors set their tombs in gardens to represent their nomadic past as well as to express a desire to settle. Of those glorious lives, little remains, apart from dusty plaques. It is funny what time can do.The last emperor, who was also an Urdu poet, used this as his epitaph: Hai kitna badnasiib Zafar dafn ke liye, Do gaz zameen bhi na mili ku-e-yaar mein bermaksud Apalah malang nasib Zafar, Dikebumikan pada dua ela tanah tidak kedapatan, kini berehat di daerah yang dicintai.

DUIT SYILING TAHUN 121H

DUIT SYILING TAHUN 121H
Duit syiling muka depan dengan perkataan Allah dan Muhammad serta wang syiling muka belakang dengan ukiran kapal layar. Hiasan disekelilig duit ini menggunakan motif china.

Kedah bermaksud Surat Watikah

Kedah  bermaksud Surat Watikah
Dalam bahasa siam (bukan bahasa thai) yang digunakan oleh orang-orang melayu di Kedah, kedat bermaksud kertas, sementara KEDAH pula bermaksud “surat watikah” yang diberikan oleh Maharaja China Sai Tee Sung kepada cucunya Putera Waren Wong Ser (Merong Mahawangsa) untuk menyebarkan Syiar Islam di Nusantara Kepulauan Melayu.Terdahulu Maharaja China ini telah memelok Islam dalam tahun 650 masihi melalui utusan Rasullullah SAW bernama Saad bin Waqas yang datang ke Negeri China.

Alat Kebesaran Perak

Alat Kebesaran Perak
Gelang kaki yang berbentuk Naga dirampas oleh Inggeris dari Paduka Seri Sultan Ismail, Raja Kinta. Sultan Ismail Kinta @ Raja Ismail adalah anakanda Syed Mohd Hatta, sepupu dengan Long Jaafar.

>>BATU IBNU SIRDAN 213 HIJRAH

>>BATU IBNU SIRDAN 213 HIJRAH
Dijumpai dicelah-celah batu candi oleh Dr Othman Md Yatim.Sekiranya terdapat batu candi dengan nama dan tulisan Arab adakah candi untuk penganut agama Hindu. Gambar dari blog naim firdausi

>>Makam Sultan Sheikh Abdul Kadir ibni Sultan Hussain Syah Alirah-904 masihi

>>Makam Sultan Sheikh Abdul Kadir ibni Sultan Hussain Syah Alirah-904 masihi
Baginda merupakan Sultan ke 5 Nagara Kedah dari keturunan Merong Mahawangsa. Pada makam baginda tertulis nama baginda, kalimah dan tarikh kemangkatan. Namun begitu baginda hanya dianggap ulamak yang mengajar pondok di Langgar sahaja.Di zaman dahulu, gelaran ‘ibni’ dan ‘syah’ tidak di gunakan oleh orang kebanyakkan.

Sheikh Abdul Kadir ibni Hussein Syah Alirah

Sheikh Abdul Kadir ibni Hussein Syah Alirah
Makam ini bertarikkh 904 masihi terletak di Tanjong Inggeris, Langgar Kedah. Bagaimana pula dikatakan Islam sampai ke Melaka tahun 1400? Melaka yang mana, Semenanjong melaka atau Melaka bandaraya bersejarah yang kita tahu hari ini? Kerja siapa yang menulis semula sejarah dengan menjadi penaung penulisan sejarah di Melaka dulu @ lebih manis lagi sebagai penulis upahan penjajah Inggeris?

>>Batu Bersurat Terengganu<<

>>Batu Bersurat Terengganu<<
Di jumpai dalam Sungai Tersat. Tersat bermaksud, ‘tempat campak’. Kebijaksanaan orang-orang Islam Terengganu ketika itu, bagi mengelakkan batu tersebut dipecahkan tentera Chakri Rama II dalam tahun 1815, telah mencampakkan kedalam sungai sebagai bukti kepada generasi akan datang. Raja Mandalika ialah Sultan Madzafar Syah III, Nagara Kedah. Di Ayuthia baginda bergelar Rama Thibodi I. Bertarikh 4 Rejab 702 Hijrah (22 February 1303).

Masjid Kakap

Masjid Kakap
Masjik Kakap di Kampung Bujang, Merbok. Ka-kap dalam bahasa siam Kedah (bukan thai) bermaksud, “Saya bang (azan)”

>>MAHARAJA CHINA ISLAM SAI TEE SUNG DARI DINASTI TANG

>>MAHARAJA CHINA ISLAM SAI TEE SUNG DARI DINASTI TANG
Maksud menurut bahasa Siam Kedah, “Sai – pemerentah kawasan, Tee-tempat, Sung- yang tinggi”. KUNING adalah warna Maharaja China, begitu juga warna raja-raja siam islam seperti tercatat dalam Undang Undang Kedah. Raja-raja siam islam ini adalah raja-raja melayu hari ini. Di Islamkan oleh utusan baginda Rasullullah SAW bernama Saad Bin Waqas dalam tahun 650 masihi di negeri China. Maka berkuning jugalah warna raja-raja kita hari ini seperti mana warna Maharaja China zaman dahulu. Berpayung kuning lah juga mereka, padahal mereka adalah raja-raja daerah. yang Di pertuan Agong, waris yang sebenar dipinggirkan dan disisihkan bersama-sama sejarah sebenar. Maka hilanglah Kutbah Wida yang ditinggalkan baginda Rasulullah SAW.

Laksemana Cheng Ho @ Man San Bao @ Haji Mahmud Syam

Laksemana Cheng Ho @ Man San Bao @ Haji Mahmud Syam
Click gambar untuk ke Suara Merdeka : Menyelia wilayah Maharaja China Dinasti Ming di Selat Melaka dan Nusantara kerana berada dibawah naungan Maharaja Islam itu. Lihat gambar Naga pada baju baginda. Ayah dan datuk Cheng Ho turut pernah mengerjakan Haji ke Tanah Suci Mekah. Ada catatan yang menyebut Cheng Ho mempunyai 2 orang adinda perempuan. Seorang puteri itu kami ketahui berkahwin dengan Rama Tibodi Parameswara Sultan Rijaluddin ibni Mohammad Johan Syah Al Adil. Permaisuri ini, hari ini kita kenali sebagai Puteri Lindungan Bulan dan baginda bersemayam di Kota Naga, Jenan berhampiran Jitra Kedah. Sementara seorang lagi puteri kami tidak mengetahui (mungkin Samudera Pasai). Namun begitu, sebagai makluman cerita Puteri Lindungan Bulan ini terdapat banyak versi termasuklah versi Acheh. Mungkinkah seorang lagi puteri ini dikahwinkan dengan Putera Raja disana?

Kapal Laksemana Cheng Ho

Kapal Laksemana Cheng Ho
Bandingkan saiz kapal layar tentera China yang di ketuai oleh Laksemana Cheng Ho dengan kapal Christopher Columbus. Patutlah kehadiran mereka di Nusantara digeruni kawan dan lawan

>>BENDERA TENTERA CHINA ISLAM

>>BENDERA TENTERA CHINA ISLAM
Me Rong – Naga Laut, Maha – Pembesar-, Wang Ser -puak tentera (bangsa harimau). Bendera ini dijumpai dalam website Maharaja China semenjak tahun 1996 lagi. Sekarang bendera ini muncul semula tanpa kalimah diatas.Nampak gayanya ada pihak yang belum berpuas hati dan masih cuba menggelapkan sejarah bangsa Melayu dari rumpun Siam ini dengan membuang kalimah tersebut.

Generasi Rakyat Biasa di Kedah, Waris Kesultanan Melaka dan Empayar Benua Islam Siam, Nagara Kedah.

Generasi Rakyat Biasa di Kedah, Waris Kesultanan Melaka dan Empayar Benua Islam Siam, Nagara Kedah.
Di tengah, Tuanku Nai Long Haji Yassin ibni Sultan Jaafar Mad Azam Syah ketika tua bergambar bersama 2 orang anaknya sebelum berangkat mengerjakan haji ke tanah suci Mekah. Disebelah kanan, berbaju melayu hitam ialah anak sulongnya Tuanku Nai Long Mahmud dan dikiri anak kedua Tuanku Nai Long Abdullah. Tuanku Nai Long Haji Yassin hanya mempunyai 2 orang anak lelaki sahaja, seperti digambar ini.Tuanku Nai Long Mahmud adalah datuk kepada Tuanku Nai Long Kasim. Apabila kembali dari Mekah, Tuanku Nai Long Hj Yassin berkata kepada anak dan cucunya, “Habis dah cik oi, depa bagi orang lain duduk Rumah Legeh, hak tok nenek kita dulu tu”, berikutan kematian penjaga rumah Legeh di Tanah Suci Mekah. Pada pendapat anda adakah mereka kelihatan seperti orang Siam? Tidak bukan, mereka jelas orang Melayu. Untuk maklumat pembaca ketiga-tiga beranak ini mahir bertutur dalam Bahasa Siam Kedah.

Waris Sultan Muhammad I Kelantan.

Waris Sultan Muhammad I Kelantan.
Raden Megat Tunku Bahadur Syah dari keturunan Nik Muhammadiah, nama sebenar Sultan Muhammad I Kelantan (dari jurai Tengku Long Putera ibni Sultan Muhammad Jiwa Nai Nal Adilin) yang juga dari keturunan Pija Tuk Nakpa Sultan Ismail Jammu Patani putera kepada Raja Jammu Kashmir. Sekarang ini beliau menetap di Kedah. Penulisan sejarah Kelantan mengatakan Sultan Muhammad I Kelantan tidak mempunyai anak lalu menganbil anak angkat. Memang betul baginda mengambil anak angkat, tetapi baginda pun mempunyai anak-anak sendiri hasil perkahwinan dengan permaisurinya Datuk Nai Maryam ibni Sheikh Abdul Latif. Fitnah ini, melalui penulisan sejarah Kelantan hari ini adalah ibarat matlamat menghalalkan cara agar MENGESAHKAN keturunan Long Senik Mulut Merah bergelar Sultan Muhammad II yang dilantik oleh PENJAJAH THAI lalu megepalai tentera dari Bangkok untuk menyerang Patani dalam negeri Legeh. Samalah kisahnya di Kedah juga dimana Sultan Abdul Hamid Halim Syah dilantik oleh mereka. Yang kita pelajari adalah sejarah dan salasilah mereka yang berkuasa hari ini, salasilah mereka yang berhak dipadamkan dari lipatan sejarah. Semoga Allah melaknati mereka-mereka yang turut bersubahat menutup kebenaran sejarah pemerentah dan agama Islam milik NYA dari waris Bani Hasyim.

Paduka Sri Raja Muhammad Yusuf Al Mahadi, Sultan Riau Lingga

Paduka Sri Raja Muhammad Yusuf  Al Mahadi, Sultan Riau Lingga
Paduka Seri Sultan Muhammad Yusuf Al Mahadi ibni Sultan Ali Alauddin Riayat Syah ibni Sultan Mud Zaffar Syah III (Perak) ibni Sultan Khalifah Sharif Abu Bakar Syah. Baginda adalah cicit kepada Khalifah Sharif. Baginda dibunuh oleh Inggeris dalam tahun 1899, 20 tahun selepas kematian abang pupunya, Sultan Jaafar Mad Azam Syah, juga ditangan Inggeris. Dua anakanda baginda telah dilarikan oleh pengikutnya ke Kedah dan dipelihara oleh bapa saudara baginda, Datuk Nai Inderajaya. Mereka ialah YM Raja Saman dan YM Raja Isa. YM Tuanku Nai Long Kasim, waris mutlak Maharaja Siam bersangkut di kedua belah pihak ayahanda dan bondanya. Ada iras wajah TNL Kasim dari pengamatan saya.Seperkara lagi yang paling ketara, waris Maharaja Benua Islam Siam ini semuanya cepat beruban dari rambut sehingga ke misai dan janggut.Gambar ini dari Kesultanan Riau. Gambar yang sama dalam simpanan keluarga disini hampir rosak.

>>Peta Melaka>>

>>Peta Melaka>>
Peta Belanda ini lebih fokus kepada Riau Lingga. Peta penuh menunjukkan Melaka, Selatan Perak, Selangor Johor, Singapura dan Riau Lingga. Itulah jajahan Melaka, bukannya kecil seperti yang kita ketahui hari ini. Peta lama, sebelum kedatangan Inggeris menunjukkan seluruh semenanjong sebagai Malacca. Bahasa Malayu adalah bahasa Perdagangan, bukan BANGSA. Dimana Semenanjong Tanah Melayu ketika itu? Jelas Melayu adalah agenda penjajah Inggeris untuk mendaulatkan wilayah penjajahannya.

>>Kerajaan Islam Toung Oo @ Taungu

>>Kerajaan Islam Toung Oo @ Taungu
Kerajaan ini merupakan sebahagian dari Empayar Benua Islam Siam Ayuthia seperti juga Acheh, Kemboja Chempaka Sari dan Melaka. Sebab itulah di sebut Benua atau Meang Kuang bermaksud Nagara Luas.

>>Balai Nobat, di Alor Setar Kedah

>>Balai Nobat, di Alor Setar Kedah
Pembinaannya diarahkan oleh Sultan Muhiyuddin Mansor Syah. Balai nobat ini sebenarnya bukan balai nobat ! ! Ia mimbar masjid..tapi dimana masjidnya..ia telah dirobohkan dan digantikan dengan bangunan mahkamah berhampiran lampu isyarat dizaman penjajah Inggeris/Sultan Abdul Hamid dulu. Di Mahkamah lama dulu terdapat Masjid dan Mahkamah Syariah. Inggeris kemudiannya membina Masjid Zahir yang kita lihat hari ini.

>>Tinggalan Istana Narai @ Hang Tuah

>>Tinggalan Istana Narai @ Hang Tuah
Binaan disebelah kiri tidak jauh bezanya dengan candi Lembah Bujang, Merbok, Kedah

>>Candi Lembah Bujang

>>Candi Lembah Bujang
Bandingkan dengan binaan Istana Narai. Ini sebenarnya binaan senibina Kota Benua Islam Siam, bukan candi agama hindu.Candi agama hindu binaannya lebih kepada bahan binaan seperti Borobudur di Jawa, berwarna hitam. Masyarakat majmuk memang telah ada ketika itu, sebab itulah terdapat 2 binaan yang berbeza.

>>Makam Raja Merong Mahawangsa

>>Makam Raja Merong Mahawangsa
Pandangan Makam yang dibumbungkan, berlatarbelakangkan gunung Jerai. Saya difahamkan bahawa Jabatan Muzium dan Antiquiti telah mewartakan seluas 5 ekar untuk muzium baru Sejarah Kedah berlandaskan kedatangan Islam ke Nusantara. Nampak gayanya doa orang-orang yang teraniaya telah dimakbulkan oleh Allah SWT.

>>Tinggalan Istana Raja Bersiong

>>Tinggalan Istana Raja Bersiong
Tunku Sulaiman menetap di istana ini satu ketika dahulu. Satelah diadili dan didapati bersalah memakan beberapa orang tentera China Manchu, dia melarikan diri ke Singgora ( Songkhala ) dan dibunuh oleh Narai @ Hang Tuah di sana. Narai adalah Paduka Seri Sultan Iskandar Muda Thani, Sultan Acheh. Apabila bertemu dengan Tunku Sulaiman di Singgora (Sonhkhala) dengan nada keras,kata Hang Tuah,”Na rai ? Beta ni siapa? Bapa saudara hang lah.”…mcm tulah lebih kurang cerita yg diriwayatkan.

>>Perspektif Ayuthia

>>Perspektif Ayuthia
Terletak di persimpangan 3 sungai.

>>Peta Ayuthia

>>Peta Ayuthia
Ayuthia bermaksud tempat semayam raja-raja ibarat sebuah pulau memungkinkan ia ditawan sukuthai diketuai Alaungpaya dalam tahun 1767.

>>Candi Pagar Air, Alor Setar Kedah

>>Candi Pagar Air, Alor Setar Kedah
Tnggalan dinding candi di Pagar Air masih berdiri teguh dari bata jenis leper dan lebar. Kenape Candi ini tidak dirobohkan oleh Inggeris dahulu? Ia gagal di kesan oleh mereka dan hari ini ia menjadi bukti bahawa candi tidak hanya berada di Lembah Bujang, Merbok sahaja.

Lambang Kerajaan Siak

Lambang Kerajaan Siak
Jelas naga di kiri dan kanan

Lambang Kerajaan Langkat

Lambang Kerajaan Langkat
Lebih jelas naga di kiri dan kanan “Langkat arms ini”, membuktikan mereka juga adalah dari waris Maharaja China zaman dahulu yang beragama Islam

Pintu Gerbang Songkhala

Pintu Gerbang Songkhala
Naga jelas dibahagian atas, kiri dan kanan. Rekabentuknya seperti pintu gerbang di kuala Kedah dahulu. Ban Nai Lang di Songkhala merujuk kepada Ban-Kampung, Nai-Syed, Lang-Alang atau Kampung Syed Alang Alauddin (Panglima Bukit Gantang) sewaktu beliau menjadi Raja Songkhala dahulu. Beliau juga bergelar Datuk Ku Raja Chenak.

Pintu Gerbang Kacapuri

Pintu Gerbang Kacapuri
Ini adalah replika pintu Kancapuri di Muzium Negeri kedah. Lokasi asal pintu ini terletak di Kuala Kedah telah pun roboh dimakan usia. Rekabentuknya tidak banyak beza dengan Pintu Gerbang Songkhala terutama di Bahagian tepi.

>>Tuanku Nai Long Kasim ibni Tuanku Nai Long Ahmad ibni Tuanku Nai Long Mahmud

>>Tuanku Nai Long Kasim ibni Tuanku Nai Long Ahmad ibni Tuanku Nai Long Mahmud
Waris Mutlak, Maharaja Benua Islam Siam, Nagara Kedah sedang memberi penerangan sambil memegang buku Undang Undang Kedah. Bertemu dengan beliau, fizikalnya ada iras Tuanku Syed Sirajuddin, Raja Perlis. Mana tidaknya, peringkat sepupu sahaja dengan TNL Kassim.

>>Tuanku Nai Long Kassim dan Isteri Nai (Syarifah) Ngah Bedah Asmah<<

>>Tuanku Nai Long Kassim dan Isteri Nai (Syarifah) Ngah Bedah Asmah<<
Gambar diambil selepas perkahwinan mereka.

Waris Raja Besar Benua Islam Siam

Waris Raja Besar Benua Islam Siam
Dikiri TNL Zain Mahmud (anak), TNL Mahmud (ayah) dan TNL Kassim (cucu). Gambar ini dirakamkan sejurus selepas bertemu dengan Dato Onn Jaafar sempena lawatannya ke Kedah.

>>TUANKU NAI LONG HAJI ABDULLAH IBNI TUANKU NAI LONG HAJI YASSIN<<

>>TUANKU NAI LONG HAJI ABDULLAH IBNI TUANKU NAI LONG HAJI YASSIN<<
Tuanku Nai Long Abdullah adalah adalah adinda kepada TNL Hj Mahmud. Menjadi penghulu Mukim Tualang dan pernah menceritakan seramai 5 generasi keturunannya. Kisah datuknya, Sultan Jaafar Mud Azam Syah dapat diceritakan dengan terperinchi. Baginda juga adalah cucu kepada Sultan Muhammad I @ Long Nik Muhammadiah dan Permaisurinya Datuk Nai Maryam ia itu Sultan Legeh (Kelantan, Trengganu, Yala, Patani dan Narathiwat) yang terakhir sebelum dirampas oleh Long Senik yang dilantik oleh Raja Thai Buddha

>>TNL Abdullah<<

>>TNL Abdullah<<
Ketika tua siap untuk mengerjakan sembahyang Hari Raya Qurban. Mengenali Sultan Kedah secara peribadi kerana pernah menjadi pengapit raja muda di suatu masa dahulu. Mengenali ahli-ahli keluarga kerabat di raja Kedah. Mangkat, 1987. Wasiat baginda telah pun disampaikan. Alfatihah.

>>Tuanku Nai Long Hj Mahmud

>>Tuanku Nai Long Hj Mahmud
Kekanda kepada Tunku Nai Long Hj Abdullah. Berjuang bersama Panglima Nayan dan Awang Po menentang Inggeris dan penjajah Thai. Wasiat baginda telah pun disampaikan. Alfatihah.

>>Makam Tuanku Nai Long Mahmud ibni Nai Long Haji Yassin

>>Makam Tuanku Nai Long Mahmud ibni Nai Long Haji Yassin

>>Tuanku Nai Long Haji Yassin Al Haj ibni Sultan Jaafar Muadzam Syah.

>>Tuanku Nai Long Haji Yassin Al Haj ibni Sultan Jaafar Muadzam Syah.
Dilarikan dan disembunyikan oleh pengawal perbadi sultan ke Bukit Perak berhampiran Titi Akar di Kedah selepas ayahandanya Sultan Jaafar Muadzam Syah @ Long Jaafar dibunuh oleh Inggeris dan Thai di Gurun dalam tahun 1876. Wasiat baginda telah pun disampaikan. Alfatihah.

Makam Tuanku Nai Long Haji Yassin ibni Nai Long Jaafar @ Sultan Jaafar Madazam Syah.

Makam Tuanku Nai Long Haji Yassin ibni Nai Long Jaafar @ Sultan Jaafar Madazam Syah.

>>SULTAN JAAFAR MUD AZAM SYAH @ LONG JAAFAR, <<

>>SULTAN JAAFAR MUD AZAM SYAH @ LONG JAAFAR, <<
YANG DI PERTUAN KEDAH 1862-1876 (terakhir), Di kenali sebagai Long Jaafar di Perak sebelum menaikki takhta sebagai Maharaja Benua Islam Siam Nagara Kedah. Baginda disebut-sebut sebagai Orang Kaya @ Penghulu. Penghulu adalah bertaraf raja daerah. Tidak juga disebut bahawa baginda jugalah Bendahara @ bakal pengganti maharaja dizaman dahulu. Baginda dibunuh oleh tentera Thai dalam tahun 1876 dengan cara dipijak dengan gajah di belakang tapak Balai Polis Gurun hari ini. Thai menjajah Kedah selama 5 tahun, sehingga tahun 1881. Sepanjang tempoh ini, mereka memusnahkan bukti-bukti sejarah seperti istana dan kota-kota bersejarah (lebih 15 kesemuanya). Kemudian dalam tahun 1881 barulah mereka melantik Sultan Abdul Hamid, Raja Kota Kuala Muda sebagai Sultan Kedah. Kenapa sejarah ini digelapkan?

>>GAMBAR LONG JAAFAR<<

>>GAMBAR LONG JAAFAR<<
Dari rekod kerajaan Perak tidak banyak beza dengan gambar yang disimpan oleh warisnya di Kedah. Gambar ini baru saja dijumpai.

>>Candi Alor Raja<<

>>Candi Alor Raja<<
Tinggalan sebahagian candi di Alor Raja, Langgar Kedah

Makam Marhum Maulana Syah Alam Kota Palas, Pulau Langkawi, 1078 Hijrah

Makam Marhum Maulana Syah Alam Kota Palas, Pulau Langkawi, 1078 Hijrah
Sepertimana tercatat dalam Undang-Undang Kedah,ms 17. Baginda adalah Sultan Muhiyuddin Mansor Syah bergelar Boromokot di Ayuthia. Baginda adalah ayahanda kepada Syarif yang Di Pertuan Kedah (bergelar Boromoraja Ekataat V di Ayuthia dan Mahadamayaza di Toung Oo, Myanmar). Mahadammayaza adalah dari Bahasa Arab bermaksud darah dari berlainan raja atau keturunan. Ini adalah kerana bondanya adalah puteri Hang Li Po yang berkahwin dengan Sultan Muhiyuddin Mansor Syah. Macamana kita tak kata sejarah melaka telah dirombak oleh penjajah? Walaupun ada tercatat dalam Undang-Undang kedah, konspirasi menutup sejarah masih lagi berjalan dengan melabelkan makam ini sebagai makam purba.

>>Makam Khalifah Sharif Abu Bakar Syah, Boromoraja V, Kaha Ekataat.

>>Makam Khalifah Sharif Abu Bakar Syah, Boromoraja V, Kaha Ekataat.
Sepertimana tercatat dalam manuskrip Undang-Undang kedah,ms 43,”Dan kebesaran Syarif dan menteri pada masa membaca surat utusan, duduknya diatas panglima negeri. Pada masa itu dialah raja”. Merupakan pemerintah terakhir Benua Islam Siam Ayuthia, Nagara Kedah (terakhir memerentah dari Ayuthia). Makam baginda terletak di Kg Tualang Kedah.Baginda dibunuh tentera Chakri Rama II dalam tahun 1821 di Istana Kota Meang Kuang (bermaksud nagara luas), Bandar Darul Aman. Boromoraja bermaksud Paramaraja @ Parameswara. Baginda adalah anakanda kepada Maulana Syah Alam Sultan Maulana Muhiyuddin Mansor Syah, Marhum Kota Palas Pulau Langkawi.

>>Sultan Abdul Hamid dan Mak Cik Manjalara

>>Sultan Abdul Hamid dan Mak Cik Manjalara
Paduka Seri Sultan Abdul Hamid adalah Raja Kota Kuala Muda (Sg Petani) semasa Sultan Jaafar Mudazam Syah dibunuh thai dalam tahun 1876 oleh tentera thai yang bertapak di Ruwat, Kg Yan Kedah. Mereka dibawa masuk secara senyap oleh Paduka Seri Sultan Abdul Hamid ketika itu. Mereka kemudian menjajah Kedah selama 5 tahun. Dalam tahun 1881, melantik (bukan di tabal) baginda menjadi Sultan Kedah. Makcik Manjalara adalah anak Rama V, Chula Luang Khorn (Chulalongkorn). Untuk itu, Sultan Abdul Hamid membina sebuah wat untuk isterinya di Kanchut, belakang Muzium Alor Setar hari ini.

>>Paduka Seri Sultan Abdul Hamid

>>Paduka Seri Sultan Abdul Hamid
Raja Kuala Muda yang menjadi Sultan Kedah dari keturunan Ahmad Tajuddin Halim Syah II. Bandar Sungai Petani termasuk Sungai Merbok dan Istana Pulau Tiga, makam Raja Merong Mahawangsa di Kg Langgar, Bujang, Sungai Mas semuanya terletak dalam Daerah Kuala Muda. Ahmad Tajuddin Halim Syah II sekembalinya dari Melaka mungkin diampunkan dan ditempatkan oleh Syed Alang Alauddin sebagai Raja Kuala Muda. Akan tetapi kerosakkan yang telah beliau lakukan dalam penulisan sejarah tanah air jauh lebih parah dari yang dijangkakan. Langkah ini diteruskan oleh Sultan Abdul Hamid dengan bukunya Al Tarikh Salasilah Negeri Kedah yang bertujuan untuk menukar sejarah kedatangan agama Islam ke Kedah lantas memadamkan usaha murni dan dakwah Raja Merong Mahawangsa dahulu. Maka hilanglah Maharaja yang bergelar Maulana, Kaifa, Khalifah dll. (nasib baik ada UUK, maka pecah lah tembelang mereka)

>>MAKAM RAJA PERLIS PERTAMA DAN KE V

>>MAKAM RAJA PERLIS PERTAMA DAN KE V
MAKAM SYED MOHD HATTA,MANGKAT1821 (DEPAN) DAN SYED MOHD ALWI, MANGKAT 1863 (BLKG) DI LANGGAR KE 2, DIJUMPAI DIDALAM HUTAN DALAM KEADAAN TERBIAR.

>>Mimbar Masjid Ayuthia

>>Mimbar Masjid Ayuthia
Mengikut Proffesor Madya Plubplung Kongchana, Pengarah, Institut Kajian Asia Pasifik dari Universiti Srinakharinwirot, terdapat 21 buah masjid didalam Kota Ayuthia dan orang-orang Parsi memanggil Ayuthia sebagai Shahri Nao atau Shahrul Nuri. Pelawat-pelawat yang bekunjung ke Ayuthia merasa kagum dengan senibinanya

Mimbar Masjid di Thailand hari ini.

Mimbar Masjid di Thailand hari ini.
Janganlah kita risaukan akan rekabentuknya kerana seni rekabentuknya adalah mengikut kesenian masyarakat setempat. Jelas Islam bukan milik orang melayu dengan keseniannya sahaja,

>> King Ekatotsarot , 1605-1610

>> King Ekatotsarot , 1605-1610
Nama sebenar baginda ialah Tuanku Shaari Riayat Syah. Baginda adalah Raja Riau & Pagoh.

>>Narai @ Tun Saaban memakai Keris?

>>Narai @ Tun Saaban memakai Keris?
Sebuah mural pada perabot dari Ayuthia yang di simpan di Muzium di Bangkok. “King Narai himself is said to have been under Iranian cultural influence in terms of his daily food and dress and his preferred architectural styles”, M. Ismail Marcinkowski, Phd, “SAFINE-YE SOLAYMANI”

>>Tinggalan Istana Narai di Ayuthia

>>Tinggalan Istana Narai di Ayuthia
Tulisan Ayat Quran diatas kebanyakkan pintu gerbang pintu telah dipecahkan. Situasi yang sama pada pintu gerbang Kota Kuala Muda.

>>RUNTUHAN ISTANA NARAI<<

>>RUNTUHAN ISTANA NARAI<<
Di sini lah Narai@Tun Saaban menerima tetamu dari Perancis (gambar bawah) di zaman pemerintahan baginda. Peranchis menyimpan banyak bukti sejarah Ayuthia yang cuba di sembunyikan. Gambar 21 masjid di Ayuthia (di bwh blog ini) diperolehi oleh Assoc Prof Plubplung Kongchana adalah dari rekod Peranchis, bukannya Inggeris.

>>NARAI MEMAKAI MAHKOTA AYUTHIA

>>NARAI MEMAKAI MAHKOTA AYUTHIA
Narai sedang menyambut tetamu dari Perancis dengan memakai Mahkota Ayuthia berbentuk “cone”. Nama baginda, Narai di Ayuthia, semasa muda sebagai Hang Tuah di Melaka, terakhir bergelar Iskandar Mahkota Alam di Acheh dan nama sebenar baginda ialah Tun Saaban. Kita pun berkerja dan mendapat kenaikkan pangkat, inikan pula mereka. Takkan lah kekal ditampuk itu sahaja. Tentang panggilan pula, kita pun punya banyak gelaran dan panggilan dari rakan-rakan. Ia juga bergantong kepada siapa yang menulis sejarah dan dimana ia ditulis. Sebelum ini kami mencatatkan nama Iskandar Muda Thani, kami tersilap. Maklum sajalah bila dah banyak maklumat baru yang kami dapat.Terima kasih kepada pembaca yang menunjukkan kepada kami yang alpa.

>>Makam Raden Megat Tam Tunggal

>>Makam Raden Megat Tam Tunggal
Raden Megat Tam Tunggal adalah putera kepada Sultan Idris Jambu Patani. Baginda terkorban sewaktu peperangan Musuh Bisik 1821. Di Pendang juga terdapat kampung yang bernama Tanjong Raden sempena memperingati nama baginda. Sila lihat archive video bulan September.

>>Istana Raja Ligor atau Istana Nakon Sithammarat

>>Istana Raja Ligor atau Istana Nakon Sithammarat
Istana ini masih lagi kukuh hingga kehari ini. Binaan bata merah sama seperti Candi Pagar Air dan Candi Siam islam di Lembah Bujang, Merbok, Sungai petani, Kedah.

>>Makam Tok Soh, Permaisuri Raja Merong Mahawangsa sekitar 800 masihi.

>>Makam Tok Soh, Permaisuri Raja Merong Mahawangsa sekitar 800 masihi.
Tok Soh @ Sharifah Maryam ibni Syed Jamal Al Jefri adalah permaisuri kepada Raja Merong Mahawangsa. Makam Tok Soh terletak dalam kawasan loji air di Kg Tok Soh Kulim Kedah. Istana disitu telah dirobohkan oleh Inggeris namun telaga yang membekalkan air masih lagi terdapat disitu. Agak menghairankan, dimana saja terdapat bukti sejarah, disitu jugalah dibinanya loji air, macam tak ada lokasi lain. Al Jefri adalah dari titisan keturunan bagainda Rasulullah SAW dan titisan ini turun walaupun waris perempuan sepertimana turunya titisan keturunan dari Siti Fatimah.

>>MAHA THAMMARAJA, ZAHIRUDDIN BABUR SYAH, RAJA MONGGOL INDIA

>>MAHA THAMMARAJA, ZAHIRUDDIN BABUR SYAH, RAJA MONGGOL INDIA
Maha Thammaraja, King Narayanan India berkahwin dengan Tengku Nor Aisyah @ Mahin Inta Tiral, Puteri Sultan Rijaluddin Muhammad Johan Syah. Besarlah Empayar Benua Islam Siam Ayuthia hingga ke Ayodha, India. Baginda Zahiruddin adalah datuk kepada Sultan Mahmud Syah Melaka, Tun Saaban @ Hang Tuah dan Per Abu.Baginda dikatakan datang ke Istana Nakon Si Thammarat diiringi panji-panji dan bendera islam, diarak ribuan tentera bergajah dan berkuda, dari Parsi dan Portugis yang beragama Islam.

>>Masjid Achen Street di Pulau Pinang, dibina tahun 1808

>>Masjid Achen Street di Pulau Pinang, dibina tahun 1808
Masjid ini mempunyai minaret yang terletak di sebelah masjid, seperti bentuk pagoda di Ayutthaya Siam pada zaman dahulu.

Masjid Phattalung, Selatan Thailand.

Masjid Phattalung, Selatan Thailand.
Mimbar masjid Phattalung ini juga berasingan dari bangunan masjid.

Syah Alam Yang Maha Mulia Nai Hisbu Madazam Syah ibni Sultan Zahiruddin Bahadur Syah (Babur)

Syah Alam Yang Maha Mulia Nai Hisbu Madazam Syah ibni Sultan Zahiruddin Bahadur Syah (Babur)
DE Magnificient, H.E Supreme Royal of Siam, Raja Kota Beruas. Adinda-adinda baginda menggelar baginda sebagai phe-raq yang bermaksud, abang yang dikasihi. Wajah iras gambar ayahandanya, Zahiruddin Bahadur Syah seperti diatas.

>>Candi Pagar Air

>>Candi Pagar Air
Candi ini terletak berhampiran Langgar, sekaligus menyangkal bahawa candi hanya terletak di Lembah Bujang sahaja.Candi in di kambus dengan tanah dibahagian tengah tetapi tidak di robohkan.

>>Makam Sultan Jaafar dan Ayahanda baginda, Syed Alang Alauddin

>>Makam Sultan Jaafar  dan Ayahanda baginda, Syed Alang Alauddin
Sultan Jaafar Mad Azm Syah telah dibunuh Thai dan Inggeris dalam tahun 1876 di Gurun kedah dengan cara dipijak oleh gajah.Adinda baginda Nai Long Abu Toha, Raja Bagan Serai, turut dibunuh di Perai oleh Inggeris dan Thai.

>>Pembunuhan dengan gajah.

>>Pembunuhan dengan gajah.
Begini lah teknik yang digunakan oleh Inggeris dan Thai sewaktu membunuh Sultan Jaafar Mad Azam Syah dalam tahun 1876 dahulu di belakang balai Polis Gurun.Gurun bermaksud ‘gerun”. Thai kemudiannya menjajah Kedah selama 5 tahun hingga tahun 1881dan memusnahkan 15 istana Maharaja Benua Islam Nagara Kedah. Chulalongkorn kemudiannya melantik menantunya Sultan Abdul Hamid yang berkahwin dengan Cik Manjalara menjadi Sultan Negeri Kedah.

>>Makam Sultan Muhammad Syah Yang Adil (1201)

>>Makam Sultan Muhammad Syah Yang Adil (1201)
Pemerintah Nagara Kedah yang ke 10 bergelar Narasu An Ayuthia (Duli Yang Pertuan,Ayuthia). Duit emas yang dijumpai di Langkawi adalah dari zaman pemerintahan baginda.Baginda ayahanda Rama Tibodi I yang membuka Ayuthia.Batu nisan Permaisuri baginda, Puteri Parsi telah dipecahkan dengan tidak sengaja oleh traktor yang mengundur kerana makam ini terletak ditepi jalan. Persatuan Sejarah Negeri Kedah buat apa? Kenapa tidak pagarkan kawasan ini. Takkan lah tak ada peruntukkan untuk menjaga makam-makam ini semua.

Muhammad Syah Al Adil, Al Sultan Al Qadah

Muhammad Syah Al Adil, Al Sultan Al Qadah
Duit emas yang dijumpai tertanam didalam tempayan di Pulau Langkawi. Taktik menanam bukti sama seperti Makam Sultan Muhiyuddin Mansur Syah dan makam Sheikh Abdul Qadir ibni Hussain Syah Alirah sewaktu Thai menjajah Kedah selama 5 tahun dengan izin Inggeris.

DUIT SYILING PATANI @ PITIS

DUIT SYILING PATANI @ PITIS
Rekabentuknya berlubang ditengah, jelas ada pengaruh China pada duit syiling ini.

DUIT @PITIS PATANI DARI ZAMAN LANGKASUKA

DUIT @PITIS PATANI DARI ZAMAN LANGKASUKA
Jelas rekabentuk bunga lotus atau teratai digunakan pada permukaan duit ini. Ciri-ciri teratai ini hanya kedapatan pada makam-makam di raja Siam yang banyak di Kedah. Keturunan Raja Siam islam ini berasal dari Xinjiang di negeri China.

>>Makam Sayyidina Ali wa Maulana Paduka Seri Sultan Jamalul Badrul Munir

>>Makam Sayyidina Ali wa Maulana Paduka Seri Sultan Jamalul Badrul Munir
Pada zaman baginda Undang Undang Kedah mula ditulis tahun 220 Hijrah.Baginda cucu Merong Mahawangsa dan memerintah di Acheh Darrussalam.Makam terletak didalam hutan. Baginda pemerintah ke 3 Nagara Kedah.

>>Makam Puteri kepada Sultan Langkat, Keramat Tok Jame.

>>Makam Puteri kepada Sultan Langkat, Keramat Tok Jame.
Permaisuri kepada Khalifah Syarif, Kaha Ekataat, Maharaja Benua Islam Siam Ayuthia Nagara Kedah terakhir..Baginda permaisuri turut dibunuh thai dalam tahun 1821, begitu juga Ayahanda baginda, Sultan langkat yang bergelar Tok Pasai. Makamnya Tok Pasai terletak di Kuala Kedah, dalam keadaan terabai.

Masjid Koh Kaew, Phuket

Masjid Koh Kaew, Phuket
Bukti bahawa terdapat ramai lagi orang islam di Selatan Thailand hari ini. Kebanyakkan kubahnya seperti gaya monggol India

Masjid Laem Nao, Ranong

Masjid Laem Nao, Ranong
Kubah gaya Monggol India
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s